Archief

Vanaf najaar 2017 worden in het archief de aankondigingen van voorbije avonden bewaard.

2019

Dinsdag 14 mei 2019 

Herniz Brink- Enneagram, wie ben je eigenlijk?

Kaarten bestellen kan hier

In deze lezing laat ik jullie kennismaken met het psychologische model het enneagram. Met het enneagram kun je bewustwording en persoonlijke ontwikkeling tot stand te brengen. Hoe waardevol kan het zijn wanneer jij inzicht hebt in het gedrag van jezelf, je kind, partner, vrienden en collega’s?

‘Ken uzelf’ luidt het beroemde opschrift op de tempel van Delphi. De oude Grieken wisten het dus al: het gedrag van een ander is makkelijker te bekritiseren dan je eigen gedrag.

Wat kan het enneagram voor je betekenen?

Tijdens de zoektocht naar jezelf, met al je talenten en kwaliteiten die je hebt, kan het enneagram je inzicht geven en maakt het onbewuste verborgen delen zichtbaar en bewust. Vanuit deze bewustwording kan er groei en ontwikkeling ontstaan. Wanneer je bewust wordt van je programmering, van de manier hoe je handelt en het waarom (onderliggende drijfveren) dan heb je de mogelijkheid om bewust andere keuzes te maken en het anders te doen. Het enneagram geeft dan ook jouw onbewuste gedrag weer zoals jij reageert naar de buitenwereld.

Het enneagram brengt je:

 • Betere communicatie
 • Inzicht en bewustwording in het gedrag van anderen
 • Inzicht en bewustwording in je eigen gedrag (persoonlijke ontwikkeling)
 • Verandering in je gedrag
 • Versterking van je fundamentInzicht in je kwaliteiten en talenten (talentontwikkeling)

Mijn naam is Herniz Brink en ik ben een coach en trainer, geboren en opgegroeid in een ondernemersgezin. Al op jonge leeftijd kwam ik in contact met verschillende mensen en hun gedrag. Dit vond ik meteen boeiend, maar ook lastig. Dit heeft er in geresulteerd dat ik meer wilde leren over het menselijk gedrag.

Zo kwam ik rond mijn veertigste in aanraking met het psychologische model het enneagram. De ervaringen en mensenkennis die ik in mijn eigen onderneming had opgedaan werden vertaald en in beeld gebracht. Ik begon steeds meer begrip te krijgen in mijn eigen functioneren en dat van anderen.

Mijn aanpak van begeleiden is diepgaand en praktijkgericht, met oog en hart voor elk individu.

 

Dinsdag 9 april 2019 

Documentaire “Down to Earth”

Kaarten bestellen kan hier

Nog nooit draaide een documentaire zolang in de bioscoop; ruim 165.000 mensen zagen de film. Down to Earth inspireert de kijker om na te denken over zijn toekomst en die van de wereld waarin wij leven.

Een familie laat de hectiek en patronen van de hedendaagse wereld achter zich en begint aan de reis van hun leven. Samen met hun drie kinderen reizen ze naar de uithoeken van de aarde, op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld om ons heen. Zonder crew, zonder vastomlijnd plan, maar elk met een camera en een rugzak. En de nieuwsgierigheid om te luisteren. Tijdens hun vijf jaar durende avontuur leven ze met en bij verschillende stammen op zes continenten. Ze filmen hun ontmoetingen met Earth Keepers, zij die nog in verbinding en harmonie leven met de aarde, de bron van ons bestaan.

Na lange tijd in afzondering te hebben geleefd zien de Earth Keepers dat het tijd is hun inzichten en wijsheid te delen met degenen die bereid zijn te luisteren. De film onthult de diepe wijsheid die besloten ligt in de gesprekken met deze stamoudsten en wijzen die nog niet eerder geïnterviewd werden. Maar ook de levensveranderende impact die dit soort ontmoetingen kunnen hebben. 

De documentaire wordt met Nederlandse ondertiteling vertoond.

Voor de trailer kunt u hier klikken

Dat de documentaire enthousiast is onthaald, blijkt ook de pers:

 • De Volkskrant 25-11-2016

Er is iets merkwaardigs aan de hand met de bioscoophit Down to Earth. Volgens cinemawetten kán zo’n documentaire helemaal geen succes worden. De film volgt de wereldreis van bedrijfsecenoom Rolf Winters (52), zijn echtgenote en kunstenares ­Renata Heinen (49) en hun drie jonge kinderen.

Op zoek naar ‘meer’ lieten zij jaren geleden hun luxeleven achter voor een spirituele zoektocht langs inheemse wijzen uit oude, traditionele culturen. Ze verzorgden zelf regie, ­camera, scenario, productie en distributie; geld voor marketing of reclame was er niet. Kortom: een passieproject. Doorgaans betekent dat hooguit een half zaaltje geïnteresseerd publiek, vooral familie en vrienden. Dus waren er een maand geleden slechts drie filmhuizen die het aandurfden de film te programmeren, zij het niet op het meest gunstige tijdstip. 

Maar binnen twee uur waren de kaarten uitverkocht. Nu, vier weken later, draait Down to Earth in 35 zalen en is het een van de twintig best bezochte films in Nederland. Afgelopen week wandelde de tienduizendste bezoeker Het Ketelhuis in Amsterdam binnen, wat de documentaire de Kristallen Film-prijs opleverde. Maar dat aantal bezoekers is sindsdien alweer verdubbeld; sommige van de in januari geplande voorstellingen zijn al uitverkocht.

 • Cinemagazin 2015

‘Down to Earth’ is een goed in elkaar gezette en inspirerende film, wier boodschap een groot kijkerspubliek verdient. 

 • Holland Film Nieuws 17-10-2017

Afgelopen week werd Down to Earth in het kader van de Nationale Onderwijsweek door jury en publiek verkozen tot Beste Onderwijsfilm van 2017.

 • TV RTL Late Night

Dinsdag 26 februari 2019 

Enikö Papp – De 5 biologische natuurwetten

Enikö Papp vertelt ons over de 5 biologische natuurwetten uit de leer van Biologika. Het betekent 180 graden anders denken over gezondheid en ziekte. Het laat ons zien hoe een ziekteproces precies ontstaat (van koortslip tot endeldarmkanker) aan de hand van de revolutionaire ontdekking van de 5 biologische natuurwetten en hoe het verbazingwekkend zelfgenezend vermogen van het lichaam precies werkt na een emotionele opluchting.

Wij kunnen eindelijk weten wat er met ons gebeurt: welke symptomen wij ervaren in de stressfase en welke in de herstelfase na de conflictoplossing. Door het begrijpen van onze fysiologische processen kunnen we bewustere beslissingen nemen over onze gezondheid van lichaam en ziel.

– Waarom krijgt iemand kanker?
– Waarom heeft een ander last van een chronische blaasontsteking?
– en waarom heeft iemand telkens weer een migraine aanval?


Wil jij weten hoe deze ziektes bij iemand ontstaan en welke logische biologische verklaring hiervoor is? Kom dan naar de lezing van de Cirkel Academie op dinsdagavond 26 februari a.s.
Op deze avond komt Enikö Papp van Biologika Nederland naar Steenwijk om hier verder uitleg over te geven. Aan de hand van de 5 natuurwetten van Dr. Hamer verklaart Enikö op eenvoudige wijze de werking van het lichaam. 

Elke ziekte ontstaat namelijk in je lijf met een reden. En dit is nooit een fout van je lichaam. Je lichaam maakt namelijk geen fouten. En je lichaam laat je ook zeker niet in de steek. Er is ook geen schuldige aan te wijzen. Het is een natuurwet. Een logische oorzaak – gevolg wetmatigheid. 

Hoe meer je hiervan bewust bent, hoe meer invloed je kan uitoefenen op je eigen gezondheid. Naast het reguliere of alternatieve behandelingstraject kun je zelf ook nog invloed uitoefenen op je eigen herstel. Zelf verantwoordelijkheid nemen en je minder slachtoffer voelen van wat er met je en in je lichaam gebeurt. We leren deze avond dat we anders naar ons lichaam mogen kijken. Dat een verandering in ons lijf zinvol is. 

Tijdens deze lezing krijg je een korte kennismaking met de 5 biologische natuurwetten en vele praktijkvoorbeelden om een eerste feeling te krijgen met deze natuurwetten en waarom wij ziek worden. Na de pauze is er ruimte voor persoonlijke vragen. Enikö zal er, zover het daar ter plekke mogelijk is, antwoorden op geven, vanuit de perceptie van de natuurwetten. De avond wordt afgesloten met een korte toelichting over de vervolgstudie mogelijkheden, zoals trainingen en themadagen.

DINSDAG 8 JANUARI 2019

Ard Pisa – Bosnische piramides zetten de geschiedenis op de kop

Wat als de geschiedenis van de mens anders is dan we hebben geleerd?

Ard aan het woord: De evolutie van de mens is een vaststaand feit zegt men. Maar is dat wel echt zo? Vanuit mijn eigen gevoel heb ik altijd mijn twijfels gehad. Nooit eerder ben ik in de materie gedoken totdat ik in 2015 een lezing over piramides bijwoonde van de Bosnische archeoloog dr. Semir (Sam) Osmanagić. Dr. Osmanagić ontdekte in 2005 een vallei met een aantal piramides in Visoko (nabij Sarajevo in Bosnië-Herzegovina) en heeft sindsdien een indrukwekkende bewijslast verzameld over de Bosnische piramides en waarvoor ze zijn gebouwd. In de zomer van 2017 ben ik met mijn gezin zelf naar de Vallei van de Piramides afgereisd om met mijn eigen zintuigen te beleven van wat daar is. Dit was een lifechanging ervaring. Wat mij betreft bewijzen de Piramides in Bosnië dat de geschiedenis van de mens (onze evolutie) anders is dan we hebben geleerd!

Wees welkom bij mijn allernieuwste lezing over de vallei van de piramides in Bosnië. Een inspirerende en mind blowing avond over piramides van over de hele wereld, de keiharde feiten over de Bosnische piramides, wetenschappelijke onderbouwingen vanuit Bosnië, achtergrond over de ontdekker dr. Semir Osmanagić,, de geheimen van het tunnelsysteem onder de vallei, de bijzondere eigenschappen van de Bosnische piramides, de (vermoedelijke) functies van piramides, de betekenis van de ontdekking van de Bosnische piramides  en mijn persoonlijke ervaringsverhaal in Visoko.

Wat in slechts enkele jaren tijd in Bosnië werd ontdekt en in 2008 werd erkend door 55 toonaangevende wetenschappers uit 10 landen, zet vrijwel alles tot nu toe voor waar aangenomen wetenschappelijke ‘feiten’ over de herkomst van de mens en de ontwikkeling van oude beschavingen volledig op zijn kop.
Kunnen alle geschiedenisboeken de prullenbak in?

——————————————————————————————————————

Bedrijfskundig ingenieur Ard Pisa (1971) heeft 17 jaar in het bankwezen gewerkt, waarvan de laatste 10 jaar als managementteamlid van diverse lokale Rabobanken. Zijn authentieke en passievolle eigentijdse stijl viel op en leverde hem in 2011 binnen de Rabobankorganisatie de leiderschapsprijs op. Zijn visie op leiderschap is opgenomen in het boek ‘Leiderschap bij de Rabobank’.

Na het afronden van een tweejarige opleiding voor personal coaching in 2006, startte Ard vanuit zijn gedrevenheid voor gezondheid eigen onderzoeken op om te achterhalen wat nu wél en niet gezond is op het gebied van voeding, beweging, mindset en emotionele huishouding, etc.
Tijdens deze periode ontdekte hij dat het leven veel meer is dan het najagen van materie en dat mensen maar al te vaak niet handelen naar gezondheid en geluk, terwijl dit wel door menigeen als belangrijkste in het leven wordt bestempeld.

Ard’s vastberadenheid, die hij ontwikkelde in het bankwezen, leverde hem historische ontdekkingen op. Tijdens zijn jarenlange gezondheidsonderzoek kwam hij de briljante wetenschappelijke kankeronderzoeken van wijlen dr. Otto Warburg en professor Brian Peskin tegen. Deze inspiratie heeft geleid tot het schrijven van een bestseller in 2013. (Wat Angelina niet wist over kanker). Naast dit boek is Ard auteur van nog 3 andere boeken (2 op spiritueel gebied en 1 als ghostwriter).

Ard is een open minded persoon en onderzoekt interessante onderwerpen in diverse thema’s. Zijn allernieuwste lezing over de Bosnische piramides heeft een diepe spirituele lading. Het gebied waar Ard het liefst over spreekt vanwege de potentiële kracht en de enorme uitdaging die de mensheid nog heeft te gaan op dit gebied. Ervaar zijn passie voor zowel spiritualiteit als gezondheid in zijn lezingen.

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar zijn website: www.lifecoachardpisa.nl

2018

Dinsdag 13 november: Saskia Bosman, middelaar tussen binnen en buiten.

Lezing met meditatieve oefeningen, door Dr. Saskia Bosman, bioloog 

Hoe kun je de pijnappelklier inzetten voor je gezondheid en innerlijke groei? Deze lezing gaat over een heel klein maar belangrijk kliertje midden in de hersenen. De pijnappelklier is de middelaar tussen binnen en buiten. Deze klier speelt een krachtige rol in onze gezondheid en ons bewustzijn. In deze lezing wordt uitleg gegeven over de werking van de pijnappelklier en hoe je je gezondheid ermee kunt stimuleren.

In deze lezing wordt het volgende besproken:

De pijnappelklier als middelaar tussen ons lichaam en onze omgeving:

 • De communicatie met ons zenuwstelsel en de zintuigen
 • Evolutie van de pijnappelklier als derde oog en veelzijdig waarnemingsorgaan.
 • De kristalletjes in de pijnappelkliercellen als zenders en ontvangers.

De biologie van de pijnappelklier:

 • Waar ligt de pijnappelklier in ons brein?
 • De productie en de werking van pijnappelklierhormonen.

De pijnappelklier in gezondheid, genezing en bewustzijn:

 • Verkalking en ontkalking van de pijnappelklier.
 • Het inzetten van de pijnappelklier om het zelf genezend vermogen te stimuleren met meditatieve oefeningen.
 • De pijnappelklierhormonen maken verschillende bewustzijnsstaten mogelijk.
 • Wat oude en nieuwe culturen over de pijnappelklier wisten.
 • De pijnappelklier als kosmische antenne.

De lezing zal worden ondersteund met 1 of 2 meditatieve oefeningen die de werking van de pijnappelklier en je gezondheid ondersteunen.

Dr. Saskia Bosman is bioloog en zelfstandig onderzoeker. Saskia verdiept zich al 40 jaar in de mens, vooral DNA, cellen, hersenen, bewustzijn en evolutie, in de context van het milieu (Aarde en Kosmos). Saskia biedt deze lezing aan vanuit haar wetenschappelijke interesse, kennis en ervaring als medisch bioloog in de relatie tussen lichaam en geest, doelbewust verbindingen leggend tussen materie en bewustzijn. Zij heeft daarmee als persoonlijk en maatschappelijk doel om bij te dragen aan bewuste menselijke evolutie.

Woensdag 10 oktober. Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden – Van MeToo naar WeToo. Over seks, macht en verandering 

#MeToo heeft een storm van verhalen losgemaakt over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De sociale media verbinden vrouwen met elkaar in hun strijd tegen een geseksualiseerde maatschappij. Er is een nieuwe roep om gelijkheid, die veel verder gaat dan het aanklagen van mannen die misbruik pleegden.

Jan en Caroline vertellen over de enorme invloed die seksueel ongewenst gedrag op het leven van veel vrouwen heeft, zeker als het ook nog ontkend wordt. Maar ook hoe ze nu de kracht vinden om te vechten voor een wereld waarin ze niet meer behandeld worden als seksobject. Sommige mannen blijven ontkennen, maar er zijn gelukkig ook mannen die diep doorvoelen dat vrouwen ook recht hebben op een veilige wereld. En dat dit begint bij hun eigen gedrag.

Jan en Caroline vertellen verhalen die je raken. Maar ook verhalen die hoop geven. Veel betrokkenen willen geen strijd tussen dader en slachtoffer, maar elkaar ontmoeten in een echt gesprek.

Jan en Caroline maken zichtbaar dat #MeToo onderdeel is van een revolutionaire verandering in onze samenleving. Een verandering van egoïstisch elkaar ‘gebruiken’ naar gelijkwaardigheid. Waarin vrouwen zich niet meer aanpassen aan de cultuur van mannen, maar mannen en vrouwen leren op elkaar af te stemmen. Dat leren we niet alleen door afspraken, maar ook door samen oefenen, gebaseerd op de nieuwste inzichten in de werking van ons brein. Van #MeToo naar #WeToo.

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden geven al lange tijd succesvol lezingen, trainingen en therapie op het gebied van verlangen, grenzen en seksualiteit. Zij behoren in Nederland bij de bekendste trainers op dit gebied. Jan schreef hierover een aantal succesvolle boeken (onder meer ‘Het is tijd voor een liefdesrevolutie’) en vele artikelen.

Reactie op het verhaal van Jan en Caroline:

‘Jan en Caroline bieden een uitweg uit de opgeklopte, geseksualiseerde maatschappij waarin seks ‘moet’, maar tegelijk weinig bevredigend is. Ze openen de deur naar een authentieke, respectvolle benadering van het thema seksualiteit en intimiteit. Voor iedereen die op zoek is naar een manier om zijn of haar weg te vinden in een wereld die de seksualisering beu is.’

Drs. Ir. Jan den Boer (1960) studeerde filosofie en bouwkunde en deed opleidingen en trainingen op het gebied van projectmanagement, therapie, coaching en meditatie. Hij is werkzaam als projectmanager en leidinggevende (sinds 1989), trainer (sinds 1994) o.m. op het gebied van projectmanagement en gedragsverandering)  en publicist. Hij publiceerde zeven boeken en vele artikelen. Zijn nieuwste boek is ‘Schakel door naar je hart, het trainen van de vrije wil’.

Caroline van Wijngaarden (1963) volgde de opleidingen MBO inrichtingswerk, HBO (bedrijfs-) maatschappelijk werk en Post HBO Rationeel Emotieve Therapie (RET). Caroline begeleidt bij Abrona mensen met een beperking. Caroline volgde een aantal trainingen op het gebied van persoonlijke groei en coaching, onder meer de training Vrouwelijke Leiderschap bij Phoenix. Sinds 2008 geven Jan en Caroline samen trainingen, onder meer in Omgaan met emoties/overtuigingen en gedragsverandering.

Dinsdag 4 september. Sigrid Hof & Robijn Tilanus – Lied voor jouw hart.

Sigrid Hof (zang) & Robijn Tilanus (piano) Improviseren ter plekke een helend, troostend of gewoon vrolijk makend lied speciaal voor jou.

Sigrid en Robijn treden al vele jaren op met de gave om mensen te raken met hun muziek, warmte, liefde, inlevingsvermogen, humor, dynamiek en swing. Zij spelen spontaan in op de situaties die het publiek aandraagt, of het nu intiem is of juist heel expressief. Door gevoelens van de mensen te verwoorden in zang en pianospel ontstaat er een persoonlijk lied.

Als zangeres en pianiste hebben zij samen de expertise om een improvisatie concert voor jouw hart-energie te verzorgen. Een optreden vol verbazing, ontroering en dankbaarheid: wat er ook gebeurt, het klopt altijd.
Je hart is het belangrijkste orgaan dat je bezit. Dat je regelmatig moet bewegen om je hart gezond te houden, dat weten de meeste mensen wel. Het is zeker zo belangrijk om de innerlijke hart-energie in conditie te houden. 

Over de makers van Lied voor jouw hart:

De zangeres: Een geweldige stem, een sprankelende uitstraling en een groot inlevingsvermogen vormen het handelsmerk van Sigrid. Sigrid Hof is een zangeres met een veelzijdige stem. Haar brede repertoire reikt van klassiek, musical, jazz, easy listening tot soul, pop en eigen nummers. Sigrid kan ontzettend veel met haar stem: van het aantikken van een intieme snaar tot temperamentvol uithalen. Door de met het publiek en haar improvisatietalent slaagt Sigrid er altijd in om u een onvergetelijke avond te bezorgen. Het aanslaan van de juiste toon is een kunst die zij tot in de puntjes verstaat. Sigrid staat dicht bij de mensen en met haar stem en uitstraling heeft zij de gave mensen te raken op haar bijzondere manier: vanuit het hart.

De pianiste: Vol passie voor improviseren is de kracht van Robijn. Robijn Tilanus geeft haar passie vorm op vier manieren. Op de Improvisatie Academie geeft zij trainingen, workshops en privélessen. Als coach leert zij mensen om muzikale bronnen aan te boren en uitbundig te laten stromen. Ook leidt zij muziekprofessionals op tot improvisatiecoach. In haar boeken beschrijft zij de door haarzelf ontwikkelde methode om de harmonieleer (de ‘grammatica van de muziek’) op een speelse en toegankelijke manier eigen te maken. Deze methode helpt om onbekommerd, vrij en vol zelfvertrouwen te improviseren. De eigen composities van Robijn vormen een uitnodiging tot vrijheid en improvisatie. Tijdens optredens van Robijn Tilanus kun je je laten raken door heel persoonlijke, ter plekke geïmproviseerde muziek.

De bezoekers: Het publiek heeft haar eigen stem in het concert. Wil jij delen wat in jou leeft, dan is jouw verhaal de inspiratiebron. De dames, Sigrid en Robijn, spelen spontaan in op de situaties die het publiek aandraagt, of het nu intiem is of juist heel expressief. Bijna altijd vindt er herkenning plaats in het bezongen verhaal. Want we zijn allemaal mensen, en we kennen allemaal de vreugde, de pijn en de bewogenheid van het leven. Lied voor jouw hart verbindt ons allemaal op een liefdevolle, intense manier. Als het gaat over het leven dan is er geen onderscheid in waar we vandaan komen. Het lied van het hart raakt ons allemaal. Kom als jezelf is alles wat van de bezoekers wordt gevraagd. 

Reacties van bezoekers: 

“Jouw teksten zijn steeds zo wáár en ráák”

“Elke toon die jij speelt, voel ik helemaal in mijn hele lijf”

”Jullie hebben mijn harnas opengebroken”

“Hoe kunnen jullie zo precies aanvoelen hoe ik me voel?”

“Jullie zijn een sieraad voor de wereld”

“Wat heb je prachtig gezongen Sigrid, onze harten waren beroerd”

“Door je lied voor mijn zoon en mij ben ik weer gesterkt en gevoed”

Bezoek dit evenement over de vreugde, de pijn en de bewogenheid van het leven. Lied voor jouw hart brengt inspiratie, echtheid en muzikaliteit.

Voor meer informatie, zie de website www.liedvoorjehart.nl.

Dinsdag 24 april. Angelique Romeijn – Zelfbevrijding, ontwaken uit de geconditioneerde mind

Zelfbevrijding is een weg naar het leven van de innerlijke ruimte en vrijheid die iedereen ten diepste is en wat te vinden is onder ‘het geklets’ van onze geconditioneerde mind. Het dwangmatig denken dat de oorzaak is van onnodig conflict en beperkingen binnen onszelf en in de buitenwereld.

Deze lezing gaat over de bevrijding van dit mechanisme; de ‘voice-over’ in ons hoofd die overal wat van vindt of wat op aan te merken heeft. Wat ons doet geloven dat er eerst iets moet veranderen voordat we ons goed of vervuld kunnen voelen. Verhalen die niet bijster origineel zijn en waar we over het algemeen niet heel vrolijk van worden. Ze grijpen terug naar het verleden of proberen vat te krijgen op de toekomst. Gevangen in dit denken missen we het echte leven dat alleen maar in het ‘nu’ te vinden is. We ervaren het ‘nu’ dus door de filters van onze verhalen waardoor de ervaring van het leven vlak wordt. Reden waarom we ons vroeg of laat afvragen: “Is dit nu alles?”

Er is een andere kwaliteit van leven mogelijk wanneer we loskomen van dit mechanisme en het zien voor wat het is. Om zo de innerlijke vrijheid en vervulling te ervaren van onze natuurlijke staat van zijn, die bovendien heel levendig is. Zoals je dat ook ziet bij jonge kinderen voordat de ruimte in hun hoofd zich vult met conclusies over het leven en ideeën van hun omgeving; waaraan ze moeten voldoen en wie ze moeten zijn. Geen wonder dat leven vanuit de geconditioneerde mind zorgt voor stress en complexiteit. De norm van onze westerse maatschappij. Vrijkomen hiervan is ‘thuiskomen’ in de diepste zin van deze betekenis.

Angelique Romeijn heeft zich gedurende 15 jaar verdiept in het mechanisme van onze geconditioneerde psyche en hoe het de realiteit van wie we zijn voor ons verborgen houdt. Na jaren van studie, oefening en onderzoek op het pad van spiritualiteit, onthulde de absolute realiteit zich in 2009. De illusie van het geconditioneerde denken werd doorzien om te ervaren dat wat door haar ogen keek en door alle ogen van de wereld de Eindeloze Intelligentie is, die het hele universum creëert.

Sinds 2012 begeleidt zij individuen en groepen in het proces van ontwaken uit de beperkingen van de geconditioneerde mind en het wakker worden in de realiteit van het leven die ongekend vriendelijk en vervullend is. Ook wel verlichting of zelfrealisatie genoemd.

Naast haar rol als spiritueel leraar, therapeut en geestelijk verzorger voor stervenden, vervult zij de rol van partner en moeder van twee kinderen. “Het moederschap heeft mij vooral geholpen om spiritualiteit als realiteit te integreren in het leven, heel praktisch, aards en echt”, zo laat zij weten.

Zij schreef en publiceerde prentenboeken over bewustzijn voor volwassenen en kinderen. Ook geeft zij trainingen op gebied van: – ‘wakker ouderschap’, -‘de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke aspect’, en – ‘zelfonderzoek voor managers’.

Dinsdag 20 maart. Henk Fransen – Zelfgenezing met behulp van je mind

‘Zelfgenezing is het bevrijden van je volledige potentieel voor de genezing van je lichaam, je relaties, je financiën, je werksituatie of wat dan ook maar verbetering behoeft voor je gevoel’. Mensen die onder hypnose de suggestie krijgen dat een stuk metaal heet is, blijken in een fractie van een seconde een brandblaar te ontwikkelen wanneer ze dit metaal aanraken – terwijl het in werkelijkheid niet heet maar koud is! Dit voorbeeld licht maar weer eens toe hoe enorm de potentie van onze mind is.

Zogenaamde spontane genezingen, van kanker of van een andere ernstige ziekte, weerspiegelen diezelfde potentie. Wetenschappers beweren niet voor niets dat wij maar 2% van ons brein gebruiken; dat is voornamelijk ons bewuste brein. Hoe kunnen we nu zelfstandig en als wíj dat kiezen, toegang krijgen tot de overige 98%? Tot dat deel van ons brein dat voornamelijk onbewust is, maar dus wel een enorme zelfgenezende kracht vertegenwoordigt? Daarover gaan de nieuwste lezing en bijbehorende workshop van Henk Fransen.

Henk Fransen streeft al jaren naar een nieuwe geneeskunde waarin regulier en complementair samenwerken en waarin patiënten leren hun zelf genezende vermogens te activeren voor optimale gezondheid en geluk. Hij is complementair werkend arts, gespecialiseerd in kanker. Het thema van zijn nieuwe lezing en workshop luidt: Zelfgenezing met behulp van je mind. En daarbij wordt met ‘genezing’ bedoeld: heling van je lichaam, maar ook heling op de andere niveaus van je bestaan: je gedachten, je emoties, je relaties en zelfs je ziel. Met andere woorden: het gaat om genezing van je totale wezen, om verbetering van al je leefomstandigheden.

Henk Fransen is afgestudeerd als arts en deed 30 jaar onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve geneeswijzen. Hij schreef de boeken: ‘Bondgenoot, de autobiografie van een immuuncel’, ‘Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus’, ‘Handboek kanker’ en ‘De betekenis van kanker’. In 2015 lanceerde hij ‘De zoektocht naar genezing’. De video’s hierover zijn op youtube meer dan 180.000 keer bekeken. In 2016 viel hij de markt op door zijn visie het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland te creëren. Meer info op: www.henkfransen.nl

Dinsdag 13 februari Coen Vermeeren – Wat gebeurde er echt op 9/11?

De aanslagen van 9/11 veranderden de wereld compleet. Er volgden niet alleen oorlogen met miljoenen doden en gewonden, ook onze vrijheden en privacy werden stukje bij beetje ingedamd, en staan nog altijd onder een steeds groter wordende druk. Inmiddels vinden er iedere dag aanslagen plaats. Ook in Europa zijn duizenden op de vlucht en wordt in sommige landen zelfs de staat van beleg afgekondigd.

Vijftien jaar na dato bestaan er, naast de officiële complottheorie, nog steeds verschillende andere theorieën over 9/11. De belangrijkste is die waarbij explosieven zouden zijn gebruikt bij het laten instorten van de Twin Towers (WTC 1 en 2) en van het 190 meter hoge gebouw WTC 7, dat aan het einde van de middag op 11 september 2001 ook plotseling naar beneden kwam. Deze instorting leek op een perfecte klassieke sloop met explosieven. Een groep van inmiddels al bijna 2600 internationale architecten en ingenieurs stelt hier al jarenlang kritische vragen over.

Op dit moment denkt meer dan de helft van de Amerikanen dat hun regering in het kader van 9/11 iets te verbergen heeft. Duidelijk is inmiddels dat Bush en Blair de wereld willens en wetens hebben voorgelogen over het bezit van massavernietigingswapens door Irak, om steun te krijgen voor een reeds lang van tevoren geplande illegale invasie.

Wat als er nog meer van de officiële complottheorie van de Amerikaanse regering niet blijkt te kloppen? Wordt het na 15 jaar niet eens tijd om opnieuw te kijken naar het complot van 9/11?

Dr.ir. Coen Vermeeren zet de belangrijkste complottheorieën helder en overzichtelijk op een rijtje. Vijftien jaar na de aanslagen op het WTC-complex in New York en het Pentagon in Washington is het wat hem betreft hoog tijd om in discussie te gaan over de officiële uitleg van deze aanslagen en de vele vraagtekens die daar bij zijn te plaatsen. Kijkend naar de huidige staat van de wereld, lijkt de noodzaak hiervoor groter dan ooit.

Coen Vermeeren is wetenschapper, filosoof, musicus en schrijver. Opgeleid als lucht- en ruimtevaartdeskundige was hij jarenlang docent en 15 jaar hoofd van het Studium Generale van de TU Delft, waar hij naast heel veel andere onderwerpen van tijd tot tijd ook grenswetenschappelijke onderwerpen aan de orde stelde.

Hij kreeg vooral landelijke bekendheid vanwege zijn boek “Ufo’s bestaan gewoon”. Hierin behandelt hij talloze getuigenverklaringen van militairen, astronauten, piloten en luchtverkeersleiders. Bronnen die met spectaculaire informatie komen en, volgens Vermeeren, op zijn minste gehoord moeten worden. Coen wil vooral de feiten laten spreken en stelt daarvoor de benodigde ongemakkelijke vragen. In 2012 won hij de Grenswetenschaps Award.

 Dinsdag 12 december  Bert Janssen – Impact

In 1994 raakt Bert Janssen op een intrigerende manier betrokken bij het graancirkel fenomeen. Op zijn speurtocht naar antwoorden, stuit hij op een opmerkelijk enigma. De magische plekken die hij bezoekt en de bijzondere ontmoetingen die hij heeft, lijken allemaal dezelfde kern te hebben. Het is alsof deze ‘kern’ aanwezig moet zijn, om het bijzondere te laten plaats vinden. Het verhaal ‘Impact’ van Bert Janssen, gaat over deze kern. Het is een intens meeslepend en vaak ook verbijsterend verhaal

 • Over graancirkels, kerken en Kathedralen
 • Over synchroniciteiten en bijzondere ontmoetingen
 • Over leylijnen en vormen in het landschap
 • Over Carl Gustav Jung en zijn mandala’s
 • En vooral over geometrie en de menselijke geest
 • Over subliminale boodschappen en onbewuste beslissingen

Een verhaal over wat de kern is waardoor vele wonderbaarlijke zaken gebeuren. En een verhaal dat nog dagen, zo niet weken, zal nagalmen.

Bert Janssen is bekroond auteur, avonturier en flamboyant  verhalenverteller. Lang geleden is hij de mysterieuze wereld van de kwantumfysica, Gotische kathedralen, graancirkels, Inka sjamanisme, Carl Gustav Jung, oude krachtplaatsen, etc., binnengestapt.

In een wervelend en sprankelend optreden – gevuld met een lach, een traan, drama en dreunend dynamiet – maakt hij je deelgenoot van verbazingwekkende zaken, messcherpe to-the-point analyses en reikt hij je handvatten aan waar je wat mee kunt.

Bert Janssen keert je binnenstebuiten en ondersteboven, maar zodra de orkaan is gaan liggen en het stof neer gedwarreld, zul je je niet alleen herboren voelen, maar het ook zijn.

2017

Dinsdag 12 december  Thea Terlouw – de cyclus van leven en dood

Tijdens deze lezing maak je kennis met de verhalen van dierbare overledenen die hun eigen verhaal aan Thea verteld hebben over hun overgang van hun Aardse leven naar hun nieuwe realiteit waarin ze zijn ‘thuisgekomen’. Er is nauwelijks een mooiere wijze te bedenken om achter de zin van het leven op Aarde te komen en te ontdekken dat er géén sprake is van een einde aan het leven, maar slechts van een einde aan een tijdelijk verblijf in de fysieke wereld.

Dat er een einde komt aan ons aardse leven is in onze wereld nog

geheel onterecht een bron van veel angst, vaak ingegeven doordat er vroeger (soms nog wel) geschermd werd met hel en verdoemenis teneinde macht uit te oefenen. Er bestaat aan Gene Zijde geen hel en verdoemenis, net zo min als straf en veroordeling. Het lezen van het eigen levensboek, na onze aardse overgang, geeft ons inzicht in diepe en belangrijke lessen die wij op Aarde hebben mogen beleven. Bij de daarbij opgelopen trauma’s worden wij door de Heelmeesters liefdevol begeleid. Zij zijn tijdens het lezen van ons levensboek altijd aanwezig om ons te helpen.
Deze lezing geeft ons inzicht in ons leven na dit leven en verlost ons van de angst voor het fysieke afscheid bij onze overgang naar de liefdevolle Lichtrijken, waar wij na elke incarnatie weer naar terug mogen keren.

Thea Terlouw is beeldend kunstenaar, mediamiek begaafd en schrijfster van de boeken: “De cyclus van leven en dood”, “Een cirkel doorbroken” en haar recent verschenen boek: “De Heelkamers”.
Reeds als kind was ze zich bewust van een wereld die anderen niet konden waarnemen. Tijdens haar leven als beeldend kunstenares begon haar speciale begaafdheid zich te ontwikkelen. Vele jaren hielp zij mensen, in nauwe samenwerking met therapeuten, artsen en psychologen, hun vorige levens te onderzoeken en de diepere oorzaken van ziektes op te sporen. Haar opvang van mensen met een bijna-dood-ervaring en het begeleiden van kinderen naast het begeleiden van stervenden, brachten haar een enorme persoonlijke ontwikkeling nu met ieder van ons wil delen. Meer over Thea Terlouw kun je vinden op www.theaterlouw.nl

 Dinsdag 14 oktober  Leo van der Wal – familie opstellingen in de praktijk

“Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” is een prachtig kinderspelletje dat ook als we volwassen zijn nog 100% waar blijkt. We zien met grote regelmaat signalen over het hoofd die invloed hebben op hoe we met anderen samenleven en samenwerken.

Wil je ervaren wat er onder tafel speelt, onbewust van invloed is, binnen gezin, vriendenkring en werk? Gevoel ontwikkelen welke verborgen dynamiek de samenwerking en samenleving beïnvloedt? Inzicht krijgen wat er tussen jou en anderen gebeurt? Het is opvallend, als je er op enige afstand naar kijkt, hoe mensen vaak onvoorspelbaar reageren in bepaalde situaties. Maar ieder mens is vaak meer voorspelbaar dan we denken, omdat hij/zij in de combinatie van die specifieke context en situatie altijd zo reageert.

Een voorbeeld is dat veel mensen als ze met een sterk hiërarchische manager moeten samenwerken,  steeds het gevoel hebben dat ze dat niet pikken, de strijd aan gaan, het niet vertrouwen en zelfs soms saboteren. Of meer in de familiaire sfeer, dat je al je hele leven probeert een goede, hartelijke en open relatie op te bouwen met een broer of zus en dat dat keer op keer niet blijkt te werken. En los van elkaar zijn jullie wel in staat om goede relaties op te bouwen.

Als je dit of een ander steeds weer terugkerend patroon bij jezelf herkent, dan heb jij je wellicht weleens afgevraagd hoe het komt dat dit zo dwangmatig aanvoelt, alsof je maar beperkt keuzevrijheid hebt… en belangrijker hoe je in deze dwang ruimte kunt scheppen voor verandering.

Leo van der Wal werkt met en aan dit gegeven vanuit enerzijds het onderzoek naar de ervaringen die jou in het verleden hebben beïnvloed. Anderzijds door onderzoek naar je gedrag: hoe overleef je de dilemma’s tussen de contexten waar jij je aan gebonden voelt? Zoals dilemma’s tussen werk, privé, familie, vrienden, geloofsovertuiging, wetenschap en politiek… En door stil te staan bij waaraan je loyaal bent, je gezin van herkomst, je religie, cultuur, etc.

Vanuit familie opstellingen onderzoeken we de dynamieken die in deze contexten het beeld op de wereld en je gedrag daarbinnen beïnvloeden. En binnen deze opstellingen experimenteren we met wat er nog meer kan of welk alternatief gedrag mogelijk is. Als je anders tegen iets aankijkt heeft dat direct of indirect effect op hoe de werkelijkheid zich gedraagt.

De vraagsteller of -stelster, brengt zijn/haar vraag in en deze vraag wordt ‘opgesteld’ door enkele van de andere deelnemers te vragen delen in dit vraagstuk te representeren. Bijvoorbeeld: de vraagsteller vertelt dat hij steeds na enige tijd teleurgesteld raakt in zijn secretaresse… twee representanten worden gevraagd de vragensteller en zijn secretaresse te representeren. Deze worden in de ruimte ergens neergezet door de vragensteller. Als groep kijken we naar deze opstelling en Leo van der Wal stelt een aantal simpele vragen over hoe het voelt en wat opvalt aan de representanten en dan gebeurt er iets wonderlijks: hoe zij zich in de situatie voelen is voor de vragensteller herkenbaar… Deze vorm van synchroniciteit is de basis van het verder onderzoeken van wat speelt en wat mogelijk een doorbreking van de oude patronen en dynamiek kan zijn.

Deze avond leent zich goed om kennis te maken met deze manier van werken, je kunt zelf het fenomeen familie opstellingen ervaren door toe te kijken, te representeren of zelf een vraag in te brengen.

Belangrijk is dat er enkele deelnemers zijn die zelf een vraag willen inbrengen waarmee zij, en wij als groep mee kunnen werken. De werkvorm is een familie- of organisatieopstelling.

Leo van der Wal (1957) is als professioneel begeleider gespecialiseerd in de psychosociale dynamiek tussen mensen die samenwerken en samenleven. Tot zijn 45ste was hij actief als ondernemer en consultant op het gebied van commerciële en strategische vraagstukken, nu is hij als professioneel begeleider en coach gericht op samenwerking binnen organisaties en bedrijven, groepen en individuele cliënten.

Leo stelt zich tot doel om met zijn werk een blijvende impact en effectiviteit te bewerkstelligen. Hij kiest er voor structureel te werken op identiteitsniveau en te focussen op het niveau van loyaliteiten, principes en overtuigingen.  Hierbij werkt hij vanuit de fragmentatie van identiteiten binnen stressvolle en onveilige contexten en de daaruit voortkomende interne dilemma’s. Instrumenten die hij daarbij inzet zijn:

– werken met de emotiecirkels, waarbij de samenhang tussen lijfelijke gevoelens, emoties, trauma’s en gedachten onderzocht worden,

– constellaties waarbinnen loyaliteiten en menselijke verhoudingen zichtbaar en voelbaar worden,

– het concept van tijd en ruimte dat een wonderlijk vervoermiddel is tussen onze perceptie van werkelijkheid en fantasie.

Leo’s missie is: “Bij te dragen aan het bouwen van een samenleving, gezin en werk, waar iedereen op een vrije en volwassen wijze zichzelf kan zijn, om vandaar uit zijn bijdrage te leveren aan het ontstaan van veiligheid, succes en synergie binnen het collectief”.

Voor meer informatie:  http://mcclay.nl/leovanderwal/

 Dinsdag 10 oktober  André Wierenga – de mystieke inwijdingsweg van de mens

In deze  deze lezing vertelt André over de groeimogelijkheden die we als mens hebben in onze levens. Het doel van ons mensen is om op onze levensweg gezuiverd terug te keren naar onze gezamenlijke bron van Licht, waarin we weer thuis zijn. Deze mystieke inwijdingsweg is vanuit de oude Oosterse tradities uit India, Tibet en China  opgeschreven en door de eeuwen heen bewaard gebleven en (ondergronds) doorgegeven aan het Westen via de theosofen, rozenkruisers en vrijmetselaars. André zal de hallen van wijsheid met diens beproevingen bespreken inclusief de stappen binnen zo’n hal. Tijdens de avond krijgt een ieder ongetwijfeld een indicatie krijgen van waar in welke hal  hij/zij zelf staat.

André is spiritueel leraar en paragnost. Samen met zijn vrouw Sandra runt hij Huis Wierenga, Centrum voor Bezieling in Veendam.

Vanuit zijn ouderlijk huis miste hij de aansluiting op het spirituele vlak. Hij voelde dat hij anders was dan de andere mensen in zijn leefomgeving, wat hem destijds erg onzeker maakte. Vanaf zijn 26ste levensjaar is hij vervolgens verantwoordelijkheid gaan nemen voor zijn zoektocht naar heling.

Na een periode waarin hij afstand nam van zijn eerste huwelijk, woning en baan brak een zware periode aan. In deze tijd werd hij vooral geconfronteerd met zijn schaduwzijdes. In dit diepste dal en keerpunt in zijn leven op zijn 33ste levensjaar, werd hij s’ nachts wakker; hij beleefde zijn eerste mystieke ervaring. Vanaf dat moment begonnen zijn spirituele krachten en helderziende gaven weer vrij te komen. De tijd die volgde was een leerzame periode van spirituele groei.

Spiritueel leraar en paragnost Rob van den Akker werd zijn persoonlijk leraar. Ook heeft hij veel steun ontleend aan de inzichten van wijlen Jelle Veeman, spiritueel paragnost. Dick Nicolai, natuurarts en astroloog, heeft een grote bijdrage geleverd aan zijn liefde voor de astrologie. Eveneens heeft hij vele lezingen, consulten, workshops en therapieën gevolgd.

Tijdens zijn zoektocht leerde hij uiteindelijk zijn innerlijke stem herkennen (zijn liefdesbron en innerlijke autoriteit). Dit bracht hem naar zijn werkelijke bestemming in deze maatschappij:  zijn persoonlijke missie is een groep mensen op hun levensweg te beschermen en verzorgen op weg naar hun ziel. Van daaruit geeft hij consulten, cursussen en lezingen.

Daarnaast ontwikkelde hij gedurende de laatste 24 jaar een grote passie voor schilderen. Als spiritueel kunstschilder verbeeldt hij persoonlijke processen van mensen. Zijn werk kenmerkt zich door liefde voor mens, natuur en detail. ook maakt hij werk in opdracht. Voor meer informatie:  www.huiswierenga.nl

6 september Daan Akkerman – geheimen van de tarot

De tarot is een oeroud kaartensysteem met 78 kaarten, waarvan 22 kaarten de ‘grote Arcana’ (geheim) en 56 kaarten de ‘kleine Arcana’ wordt genoemd.

De tarot, de kabbala en de numerologie mogen wel Daan’s ‘hobby’ genoemd worden. Hij zal in deze lezing uitleg geven over de symboliek en herkomst van de tarot en ook hoe iedereen de tarotkaarten kan leggen en duiden.

De tarot kan, als men het systeem begrijpt, een waardevolle vriend en raadgever zijn Daan zal ook uitleggen dat er achter iedere kaart een geheim getal schuilgaat en hoe ieder mens door zijn geboortedatum verbonden is aan een of meer tarotkaarten.

Het is aan te bevelen voor de lezing pen en papier mee te nemen om via een aantal eenvoudige, gemakkelijke berekeningen uw tarotkaartgetal te berekenen. Daan zal ook via een aantal tarotkaartleggingen laten zien hoe gemakkelijk het is om ook zelf de tarot te leren leggen en te duiden.

De tarot heeft een diepe verbinding met de kabbala, hetgeen betekent: ‘van mond tot oor’. Men neemt aan dat de kabbala is ontstaan toen de Joden in ballingschap waren in Egypte en daar als slaven niet mochten schrijven of lezen en zij alle mysterie via mondelinge overlevering aan elkaar doorgaven. Vaststaat dat de betekenis van de oorspronkelijke 22 letters van het Hebreeuws alfabet overeenkomt met de betekenis van de 22 kaarten van de grote ‘Arcana’ van de tarot.

Daan Akkerman (1957) is een bekend spreker, en niet alleen bij Stichting de Graancirkel. Hij staat altijd garant voor een interessante en gloedvolle avond. Hij is geboren en getogen te Westerlee (Groningen), waar hij nog steeds woonachtig is en zijn praktijk als paragnost uitoefent. Als kind al zag hij entiteiten en had ook andere paranormale ervaringen. Hij was er zich niet van bewust dat anderen dit niet zagen. Ook deed hij toen al spontaan voorspellingen die eigenlijk altijd uitkwamen. Deze gave heeft hij benut en verdiept.

Vele mensen zijn inmiddels bij hem op consult geweest. Mensen uit alle rangen en standen en uit vele landen hebben hem geraadpleegd. Bovendien geeft Daan cursussen in aura- en chakra-healing, tarot en numerologie. De media hebben inmiddels Daan Akkerman ook ontdekt. Naast zijn werk als paragnost is Daan Akkerman ook trance- voor het Esoterisch Genootschap.
Voor meer informatie kun je terecht op zijn website.

 

Programma voorjaar 2017  

Dinsdag 17 januari

 

Janneke  Monshouwer

  thema: Ander Nieuws (wat het Journaal niet uitzond), Informatie en Beïnvloeding

Dinsdag 14 februari

 

Elles Bos

  thema: Contact met de spirituele wereld

Woensdag 22 maart

 

Joy Ligteringen

  thema: ‘Lichtwerk’

Dinsdag 18 april 

 

Lisette Thooft

  thema: ‘Van jezelf houden – hoe doe je dat?’